Artikelen

Leren van het paard| onze vierbenige broeder

Vanaf mijn zesde rijd ik paard. 40 jaar later ga ik een sessie paardencoaching ervaren. Benieuwd wat de paarden mij aan wijsheid gaan brengen. “De vierbenige broeder” noemden de indianen het paard. In Nederland worden ze ook de spiegels op vier benen genoemd, ze brengen in enkele uren aan het licht hoe iemand in elkaar zit. Daar hebben wij coaches meerdere sessies voor nodig.

Paarden zijn prooidieren. Hun leven hangt af van de kudde -net als bij ons-. Ze zijn bereid een ander te volgen, mits de ander hen een gevoel van veiligheid geeft. Met tegenstrijdige signalen kunnen ze niets. Zo maken de paarden je bewust van je eigen gedachten, je gevoelens en je eigen kunnen. Ze maken je bewust van hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. De paarden brengen je dichter bij wie jij in de kern bent.

Het paard heeft voelsprieten die wel meters ver kunnen reiken. Daar herken ik me wel in 😉 De paarden verstaan maar een taal en dat is de taal van het lichaam – een taal die wij niet meer zo goed beheersen omdat we niet meer weten wat onze lichamen laten zien en uitdrukken.

Dit jaar is voor mij het jaar van ‘belichamen’. Jarenlang heb ik fysieke signalen keihard genegeerd: een hart dat dat ratelt als een idioot, elke spier van mijn lijf gespannen, angst in mijn buik en ogen die ongeveer een gat in de ander boren…- ik had het amper door-. Mijn ademhaling, hartslag, spierspanning en lichaamshouding zijn voor paarden daarentegen relevante informatie.

Wat ik zo gaaf vind aan paarden is dat ze zo helemaal in het nu zijn. Ze kijken fris en oordeelloos van moment tot moment naar je. Als je vijf minuten geleden een foutje maakte en het nu anders en goed doet…dan is dat wat telt!

Nou schijnt het ook zo te zijn dat als je voor jezelf wegloopt, of voor bepaalde gevoelens van jezelf..dat het paard dan ook bij je wegloopt. Omdat je dan incongruent bent en niet ‘te lezen’. En het paard heeft een duidelijke, digitale boodschap nodig.

Paarden zijn geboren aandachtstrainers: niet met je gedachten in verleden of toekomst verdwalen, gewoon hier nu zijn.  Als jij helemaal aanwezig bent, kan het paard met je spelen….als jij met je hoofd er niet bij bent…is het paard ook weg.

Het paard leefde duizenden jaren op het noord Amerikaanse content, maar verdween op mysterieuze wijze. De Spaanse Conquistadores namen de paarden weer mee rond 1500.  Amerikaanse Indianen maakten zich de ruiter skills snel eigen en ontdekten dat de ziel van het paard een waardevolle bron was om te leren over leiderschap, veiligheid in beweging en vrijheid. Voor de Indianen staat het paard dan ook symbool voor vrijheid en de kracht die in vrijheid besloten ligt

Het filmpje hieronder is een ode aan het horsemanship van de Amerikaanse Indianen. Verslag van mijn sessie volgt zo snel mogelijk!

6 tips om dingen niet meer persoonlijk op te vatten

…een blik, een gebaar, een woord, een opmerking in een gesprek, een rotsituatie en BAM..als een vis aan een haakje wordt je overgenomen. De schaal van iets “persoonlijk opvatten’ kan variëren van lichte frustratie, een beetje boos, gevoelens van teleurstelling, tot emoties die door je lijf kolken, waardoor je aan niets anders meer kunt denken.

Hoe zit dat bij jou?…..een kleine test:

 • Zit je snel op de kast?
 • Heb je moeite met kritiek?
 • Ben je bang om fouten te maken?
 • Neem je jezelf bloedserieus?
 • Verwar je een mug nog wel eens voor een olifant?
 • Ben je afhankelijk van de mening van anderen?

Als je je herkent in een of meer van de bovenstaande stellingen, dan ligt jouw geluk in handen van anderen en de omstandigheden. Zonde! “Niets persoonlijk opvatten” is een leefregel die je kunt toepassen als je meer geluk wilt in je leven. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een vaardigheid die je kunt trainen als een spier.

Ontdek hoe je kunt handelen vanuit je grootste zelf.

Zes tips om het belemmerende patroon van ‘dingen te persoonlijk nemen’ te doorbreken.

#1: Manage je overleef-aapje

Het menselijk brein wordt beschouwd als een systeem van zeven met elkaar samenwerkende “afdelingen”. Drie van deze breinen, frontaal, limbisch en pariëtaal, vormen de menselijke geest. Het frontale=de mens, en het limbische=het overleef-aapje, ontwikkelen zich los van elkaar en moeten ‘on the job’ leren samenwerken.

Het ‘overleef-aapje’ is  ouder en sterker dan ‘de mens’ wat betekent dat als jij het aapje niet onder beheer hebben, deze op kritische momenten het rationele overheerst. Maar je kunt je aapje prima leren managen. Bekijk deze simpele animatie over hoe ons brein werkt.  Het geeft je inzicht in wie er aan de knoppen zitten op lastige momenten.

#2: Masseer jezelf mentaal los

Zit je vast, op de kast….Masseer jezelf mentaal los. Stel jezelf in het heetst van de strijd de volgende vragen: “Wat is het nou werkelijk waarover ik zo uit mijn panty vlieg?” “Is dit wat er werkelijk voor mij toe doet?”.  Stel jezelf gerust met het feit dat iedereen door zijn eigen bril naar de wereld kijkt en zijn eigen middelpunt inneemt. Dat jij nooit, maar dan ook nooit het centrum van de wereld van de ander bent. Onthou dat de reden dat je het persoonlijk neemt altijd te maken heeft met de betekenis die jij geeft aan wat de ander zegt of doet.

# 3: Stap in de helikopter

Iedereen bekijkt de wereld vanaf zijn eigen gezichtspunt. Je kunt jezelf vergelijken met een videocamera die zowel de binnenwereld=gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties,  als de buitenwereld filmt. Omdat je eigen camera is gericht op alles buiten jezelf, zie je niet wat je zelf aan het doen bent. En daarmee mis je belangrijke informatie.

Probeer jezelf eens voor te stellen dat je vanuit een helikopter naar jezelf kijkt. Je kunt vanuit deze positie bijvoorbeeld zien dat je gestrest bent, je hoofd vol zit met oordelen en hoe je je daarbij gedraagt. Vanuit de helikopter kun je ook zien wat er bij de ander gebeurt. En als je heel goed kijkt, kun je ook zien wat er tussen jou en de ander beurt.

Naar jezelf kijken van een afstandje stelt je in staat om je handelen neutraal te beschouwen en geeft je de kans om per situatie effectiever gedrag te kiezen.

# 4: Stap in de schoenen van de ander

Door voor een moment helemaal in de schoenen van de ander te stappen, kun je het perspectief van de ander innemen. En dat geeft altijd nieuwe informatie. Misschien kom je tot de ontdekking dat de ander helemaal niet de intentie had om jou dwars te zitten, te beledigen of tekort te doen.

#5: Zie ieder ander mens als een drager van wijsheid

Ieder mens heeft de beste intenties en draagt een grote wijsheid in zich. Wanneer je ieder ander ziet als een drager van wijsheid, hoef je niemand meer op z’n gedrag af te wijzen. Je kunt iemand bedanken als de woorden je verder helpen. En als je er niets aan hebt, dan laat je ze gewoon van je af glijden.

#6: Verbind Denken & Emoties met Weten

Wist je dat je over drie vormen van intelligentie beschikt?

 • Denken: gevestigd in het hoofd. Snappen, verwerken, richting geven. Intellect.
 • Emoties: gevestigd in de lagere regionen van je lijf.  Drive, overleven. Het aapje.
 • Waarheid: gevestigd in het hartcentrum. Weten dat groter is dan Denken en Voelen. Het overstijgt ons ‘persoonlijk’ begrip.

We brengen de meeste tijd door in Denken en Emoties. En veel minder tijd in Waarheid.

Wil je meer geluk ervaren, dan is het de uitdaging om de drie intelligenties met elkaar te laten samenwerken. Zijn deze in overeenstemming, dan kun je handelen vanuit je grootste wijsheid. Je bent volledig in verbinding met jezelf en met de wereld om je heen.

Je kunt Denken, Emoties en Waarheid met een eenvoudige oefening integreren.

Ben je klaar voor een experiment?

 1. Zoek een rustige plek op en breng jezelf tot rust door je aandacht helemaal bij je ademhaling te brengen.  Wees bewust van iedere in- en uitademing. Verbind met je zintuigen. Voel wat je voelt, hoor wat je hoort en proef wat je proeft
 2. Neem een recente situatie of storend gedrag in gedachte wat je persoonlijk opvatte
 3. Breng je aandacht bij je hoofd. Welk verhaal vertelt je hoofd over de situatie? Oordeel niet, luister gewoon.
 4. Terwijl je de uitdagende situatie in gedachte houdt, breng je nu je aandacht naar je buikstreek. Plaats je hand op je buik en luister naar wat dit gebied je te vertellen heeft. Neem zolang als je nodig hebt
 5. Verplaats vervolgens je hand van je buik naar je hartstreek en luister nu naar de boodschap van je hart. Misschien zijn de drie intelligenties in overeenstemming? Misschien niet? Wees nieuwsgierig, observeer.
 6. Maak je geen zorgen als er verwarring bestaat tussen de drie intelligenties. Faciliteer de dialoog. Wat heeft het hart te vertellen aan het hoofd en de buik? Wat wil de buik vertellen?
 7. Ga terug naar je buik, de emoties. Is er liefde of angst? Als er liefde is, stel je dan voor dat je aan een knop kunt draaien en de liefde ‘harder’kunt zetten. Als het angst is, zet de schakelaar dan om naar liefde. Vraag niet hoe, het is een kwestie van intentie. 
 8. Ga nu terug naar je hoofd. Hoe voelt je hoofd, nu je geladen bent met liefde?

Je kunt iedere dag deze dialoog met en tussen de drie intelligenties voeren. Het verhoogt je zelfbewustzijn en het vergroot je vermogen om je ‘overleef’aapje tot rust te brengen en niet vanuit gekwetstheid of oordeel te reageren op het gedrag van anderen.

Dit is een oefening uit Transformational Presence Coaching. Transformational Presence Coaching brengt je in contact met een veel groter bewustzijn inclusief de potentie die daar voor je klaar ligt. Het legt verbinding tussen wie je bent, wat je doet en de energie die daar bij hoort. In gesprekken ligt de nadruk op de vraag wie je wil zijn in plaats van op wat je wil doen.

Wil je leren hoe je een vrijer en gelukkiger mens kunt worden door niets meer persoonlijk op te vatten? Bel mij dan voor een gratis kennismakingsgesprek op 06-28902558.

7 tips om gelukkiger te leven

Gelukkige mensen zijn creatiever, werken beter samen, zien meer mogelijkheden, zijn beter geïnformeerd en constructief betrokken bij de gemeenschap. Gelukkige mensen zijn ook minder vaak ziek.  Wat kun je doen om meer geluk te ervaren? Geluksgoeroe’s Ruut Veenhoven en Anje-Marijcke van Boxtel geven zeven wetenschappelijk onderbouwde tips.

Zeven tips om gelukkiger te leven

 1. Kies voor wat voor jou belangrijk is
  Een eindeloze reeks aan mogelijkheden en opties lonkt. Maar dit is jouw leven: maak heldere keuzes voor wat er voor jou toe doet. Focus, stel heldere doelen en kies voor dingen die echt bij je passen.
 2. Zorg voor een goede leefbalans
  Je leven is een heerlijke cocktail van werken, spelen, gezondheid en relaties: in de juiste verhoudingen. Dingen ondernemen en nieuwe ervaringen opdoen maakt gelukkig.
 3. Sociale relaties 
  Wij mensen zijn groepsdieren: sociale relaties zijn een grote bron van geluk. Breng genoeg tijd door met familie, vrienden en kennissen.
 4. Zorg voor een sterke financieel-economische positie
  Geld maakt niet gelukkig, maar arm zijn maakt wel ongelukkig. Zorg dat je aantrekkelijk bent en blijft op de arbeidsmarkt en daar een inkomen mee vergaart.
 5. Ga om met positieve mensen
  Als je je omringt met mopperaars word je zelf ook zo. Het omgekeerde is ook waar. Geluk is besmettelijk. Omring je dus zoveel mogelijk met positieve mensen.
 6. Werk aan je ‘levensvaardigheid’
  Gezondheid en vitaliteit maakt gelukkig. Fysiek fitter worden door sport en gezond eten maakt gelukkig. Ook je communicatieve en sociale vaardigheden dragen sterk bij aan je geluksgevoel.
 7. Kies doelen die bij je ambities passen
  Elke actie heeft gevolgen. Kijk goed of die gevolgen passen bij wat voor jou belangrijk is. Wees je dus bewust waar je gelukkig van wordt. Zo kan je je innerlijk kompas afstellen en de goede keuzes maken. Het bijhouden van een geluksdagboek helpt bij de bewustwording en het uitzetten van een gelukkige koers.

Vrij naar artikel www.sn.nl

Aandacht voor jezelf| 4 tips om lichter te leven

1. Kies voor eten met levenskracht

Eet zoveel mogelijk voedsel dat onverwerkt is en nog veel oorspronkelijke levenskracht bevat. Biologisch/organische producten bevatten minder bestrijdingsmiddelen en zware metalen dan andere producten. Gedurende de laatste 100 jaren is de kwaliteit van de voedselbronnen er drastisch op achteruit gegaan.

De kwaliteit van het voedsel is een weerspiegeling van de kwaliteit van de relatie die de mens heeft met het Leven zelf. Op wereldschaal is er nog steeds een algehele tendens van verwaarlozing van de kwaliteit van leven. Men kiest veelal voor ondermijnende voedingsgewoonten, een oppervlakkige en/of jachtige levensstijl en betaalt daar meestal dan ook een prijs voor : velen zijn moe, lichamelijk (en geestelijk) uitgeput , leven met overgewicht en hebben in de loop der tijden zoveel afvalstoffen en energetische celbelasting opgestapeld dat hun lichaam schreeuwt om reiniging, vernieuwing en transformatie op alle niveaus van hun wezen.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en je eigen energiebeheer betekent automatisch dat je selectief bent in de dingen die je tot je neemt, of het nu voeding, gedachten, emoties of indrukken zijn. Uit liefde voor jezelf begin je jezelf levenskwaliteit te gunnen op ALLE vlakken en kies je niet enkel voor kwalitatieve overtuigingen of ideeën, maar ook voor kwalitatief voedsel dat je zowel lichamelijk als geestelijk ondersteunt in je proces.

Moeder Aarde is blij met je aanwezigheid en wil je graag verder helpen in het loslaten van alle oude stukken, afvalstoffen, energetische blokkades, celbelasting , enz., opdat je de pracht van je eigen Wezen eindelijk weer ‘handen en voeten’ kan geven. Daarom is het ook zo dat hoe dichter het voedsel – dat je tot je neemt – bij de puurheid van Moeder Aarde staat, hoe meer het nog de hoge aarde-energie bevat die je nodig hebt om jezelf uit te zuiveren. Biologisch-organische groenten en fruit zijn aan veel minder verontreinigingen blootgesteld geweest en zijn grotere dragers van de pure aarde-energie.

Vandaar dat ze je veel meer kunnen ondersteunen in je transformatie. Dat wil niet zeggen dat ander voedsel per definitie slecht of ongezond is. Het gaat hier niet om goed of slecht, spiritueel “fout” of “juist”, maar simpelweg om de keuze van het voedsel dat het grootste voordeel oplevert voor de wederopbouw van de Universele Godmens. Welk voedsel je ook tot je neemt, weet dat je altijd de energetische waarde ervan kan verhogen door middel van je zegening of liefdevolle aandacht , maar niets gaat boven die voeding die de pure levenskracht van de Aarde in zich draagt. Je zal steeds het verschil kunnen proeven.

Bijzonder waardevol zijn kiemen of scheuten. Naast de hoge energetische waarde hebben kiemen een geweldig vermogen om vrije radicalen in je lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Er is geen voedingsmiddel dat zo vers gegeten kan worden als kiemen. Tot op het moment van eten blijft de kiem groeien en de kwaliteit van de inhoudsstoffen inclusief de levenskracht blijft optimaal. Jonge, verse scheuten uit eetbare zaden, granen en peulvruchten vormen een ongekende rijkdom aan voedingsstoffen, die totaal anders is dan de zaden waarvan ze afkomstig zijn. Iedereen kan deze kiemen in enkele dagen tot een week zelf kweken zo men wil. Ook zijn ze in tal van verswinkels verkrijgbaar.

Indien je er voor kiest om nog vlees te eten, kies dan vlees van dieren die met respect zijn grootgebracht en die zonder kunstmatige hormonen of groeibevorderaars zijn behandeld. Het meeste vlees dat in de winkels te koop is, komt uit de agro-industrie. De dieren hebben daar een kort en ellendig leven. Ze blijven hun hele leven binnen, in donkere stallen, met velen op elkaar gepakt. Het spreekt voor zichzelf dat de energiefrequentie van het vlees van deze dieren die geen waardig leven hebben gekend, beduidend lager ligt. Bovendien worden ze met zoveel chemicaliën behandeld dat dit nog eens een extra belasting vormt voor je lichaam dat nu al overuren moet maken om je systeem min of meer gezuiverd te krijgen. De meeste dieren die met waardigheid worden behandeld, zijn afkomstig van particulieren. Weet dat de dierenwereld zichzelf steeds in Liefde aan de mens geeft. Vooraleer je het vlees tot je neemt, neem even een moment van stilte om de ziel van het dier te bedanken. Hiermee transmuteer je ook de eventuele angsttrillingen en andere onreinheden die nog in het vlees aanwezig waren.

2. Drink minstens 3 à 4 liter puur water per dag

Veel transmutatiesymptomen zijn simpel te wijten aan het feit dat het fysieke lichaam te weinig gehydrateerd is, dat wil zeggen dat er te weinig vocht in het lichaam circuleert om de afvalstoffen mee te binden. Water is een supergeleider om alles wat niet in je lichaam thuishoort uit je systeem te verwijderen. De hersencellen bevatten 70 % water, de spieren 75 %, de botten bevatten 50 % water, en je bloed bevat zelfs 90 % water. Bij een watertekort van ongeveer 10% van je lichaamsgewicht wordt je balans reeds verstoord.

Een eerste gevolg is de vermindering van de hoeveelheid bloed, het bloed wordt daardoor te dik. Dik bloed stroomt slechter en daardoor worden de lichaamscellen slechter voorzien van zuurstof en voedsel. Velen stellen dat het voldoende is als je dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinkt, en inderdaad is dit beter dan niets. Maar het lichaam in deze overgangstijd heeft meer nodig, en dit geldt voornamelijk voor lichtwerkers die hun Ik Ben Aanwezigheid verder willen laten indalen in hun fysieke structuur. Drie à vier liter – verdeeld over een hele dag – is eigenlijk het minimum dat je nodig hebt voor een goede hydratatie van de celstructuur.

 

Het is ook een verkeerde veronderstelling te denken dat je pas water hoeft te drinken als je dorst krijgt. Dorst is juist het eerste signaal van uitdroging. De dorstreflex wordt opgewekt door het hormoon angiotensine. Dit zorgt ervoor dat je minder speeksel in je mond krijgt en je mond droog gaat aanvoelen. Als je gedronken hebt, dan zorgt een ander hormoon dat gemaakt wordt door de bijnieren ervoor dat je lichaam water vasthoudt. Alcohol neutraliseert dit hormoon. Een gevolg hiervan is dat je door het drinken van alcohol niet meer een signaal krijgt dat je genoeg gedronken hebt en dus dorst blijft houden. Als je melk, thee, frisdrank, koffie e.d. drinkt, dan beschouwt je lichaam dit als voedsel, waardoor het niet snel in je bloed wordt opgenomen. Drink je echter puur water, dan zorgt dit al na 10 minuten voor een toename van je bloedvolume. Dranken zoals koffie, gewone thee, cola, chocolademelk, diverse sportdrankjes, enz… bevatten methylxantine en bevorderen juist de wateruitscheiding van het lichaam. Ook chocola, diverse pijnstillers, guarana en alcohol onttrekken water aan het lichaam.

Er is veel verschil in kwaliteit van water. Leidingwater heeft – omwille van vele toevoegingen en verontreinigingen – een gemuteerde atoomstructuur en is eigenlijk vrij ongeschikt om het lichaam werkelijk te hydrateren. Vanouds wordt het meeste leidingwater ontsmet door de toevoeging van chloor, maar hier zijn belangrijke nadelen aan verbonden. Niet alleen smaakt het water slecht, maar bovendien wordt het in feite onzuiverder. Er worden immers geen verontreinigingen (bacteriën) uitgehaald, er wordt juist iets aan toegevoegd, nl. chloor. De gedode bacteriën blijven in het water aanwezig, waardoor ze alsnog ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken bij gevoelige personen. Dan hebben we nog niet gesproken over de fluoridering van het leidingwater. Kies dus best voor bronwater dat door de aarde zelf is gefilterd en dus ook meer aarde-energie bevat.

Goed bronwater is overal verkrijgbaar. Als men echter geen zin heeft om te sleuren met water van de supermarkt, kan men gebruik maken van een waterfilter om de kwaliteit en de zuiverheid van leidingwater te verbeteren. Kies dan best voor een waterfilter-systeem dat in staat is vrijwel alle opgeloste stoffen, zware metalen, chloor- en fluorverbindingen en bacterieresten te kunnen verwijderen. (koolstoffilters hebben slechts een beperkte reinigende werking, osmose- of destillatiefilters zijn hierin doeltreffender). Verder kan men de energiewaarde van het (gefilterde) water nog verhogen door positieve aandacht en waardering te schenken. Dit werd reeds eerder besproken. Het voordeel van het water te “zegenen” is dat je lichaamscellen zich nog meer zullen openen voor haar reinigende werking.

3. Doe dagelijks aan lichaamsbeweging

Dagelijkse lichaamsbeweging zal je lichaam verder ondersteunen in het afvoeren van toxines. Het heeft veel voordelen. Er ontstaat een verhoging van het aërobe prestatievermogen. De zuurstoftoevoer naar de cellen verbetert daardoor. Het aantal haarvaatjes (capillaire vaten) in de spieren wordt groter en maakt de aan- en afvoer van voedingsstoffen respectievelijk afvalstoffen gemakkelijker. Lichaamsbeweging heeft ook een goede uitwerking op het bloed. Het bloedvolume neemt toe. Door de verhoging van de bloedcirculatie en de ademhaling en een betere stoelgang, is er een betere uitscheiding van afvalstoffen.

Welke lichaamsbeweging is goed voor je ? Kies wat je wil, zolang je er maar plezier aan beleeft. Stevig wandelen bijvoorbeeld geniet terecht een goede reputatie en is tegelijk een van de makkelijkste vormen van beweging. Er zijn geen specifieke vaardigheden voor nodig en ook geen speciale uitrusting.

Toch is er één vorm van lichaamsbeweging die we in het bijzonder willen aanraden, en dat is dagelijks een kwartiertje op en neer springen op een (mini)-trampoline. Het is bijzonder weldadig voor het lichaam. Waarom trampoline springen ? Omdat elke keer dat het lichaam terug neerkomt, de cellen – door het zwaarte-effect van gravitatie – lichtjes ingedrukt worden en dit duwt de toxines als het ware naar buiten. Anderzijds – als je springt – “hangen” je cellen op een bepaald moment heel even in een gewichtloze toestand, waardoor er een grotere doorbloeding (en dus ook een betere voeding en prana-opname) in de cel plaatsvindt. Trampoline springen is bovendien plezierig en geeft slechts minimale belasting op heupen, knieën, enkels en voeten. Soepelheid en lenigheid nemen toe net zoals je evenwicht en coördinatiegevoel. De linker- en rechterkant van je hersenen raken meer op elkaar afgestemd. Trampoline springen zuivert de lymfeklieren en versterkt je immuniteitssysteem. Het voorziet het hart en het bloed van meer zuurstof. Het versterkt het lichamelijk spierweefsel, verbrandt het overtollige vetweefsel en het stimuleert zelfs de haarwortels bij elke op- en neergaande beweging. Je ziet, het heeft vele voordelen. Een grote trampoline is niet nodig, een mini-model volstaat. Spring dan dagelijks een 15 à 20-tal minuutjes, bij voorkeur ’s morgens 10 minuten en ’s avonds 10 minuten en voel hoe je lichaam daarop reageert.

4. Adem je Zelf in je lichaam

Ademen is een levensvoorwaarde. Door te ademen vervoer je zuurstof door je lichaam en verwijder je afvalstoffen, zoals koolzuur, door uit te ademen. Als je niet goed uitademt raak je de afvalstoffen maar voor een deel kwijt. Deze overgebleven afvalstoffen hopen zich in je lichaam op waardoor je vermoeid raakt en je levenslust afneemt. Als je opgewonden of angstig bent, heb je een ‘hoge’ ademhaling. Je ademt dan versneld in- en uit waardoor je voornamelijk de borstspieren en sleutelbeenderen gebruikt. Op deze manier moet je je veel inspannen en krijg je relatief weinig lucht. De buikademhaling is een natuurlijke manier van ademen die weinig moeite kost en veel lucht oplevert. Bij een goede ademhaling adem je “je Zelf” tot in je onderste chakra’s (in je buikgebied) en ontstaat er een krachtiger aardebinding die je op alle gebieden beter zal stabiliseren en gecenterd houden. Vergeleken met borstademhaling heeft buikademhaling een hoger rendement doordat de longen beter gebruikt worden. Buikademhaling gebeurt door het middenrif samen te trekken, en hierdoor neemt de de ruimte van de borstkas in verticale richting toe. De lucht bereikt de longtoppen en er wordt meer zuurstof opgenomen in het bloed dan met de borstademhaling.

Meer zuurstof- en prana-opname leidt dan weer tot een meer efficiënte ontgifting. De buikademhaling is een natuurlijke ademhaling die als vanzelf ontstaat in een toestand van rust en ontspanning. Dat kan je b.v. zien bij kleine kinderen die slapen, maar ook bij huisdieren zoals de hond en de kat. Maar ook het omgekeerde geldt ; als je ervoor kiest diep in je buik te ademen, wordt je geleidelijk rustiger en relaxed en ben je in staat steeds meer controle te laten gaan. Hiermee maak je ruimte voor de Nieuwe Energie om binnen te kunnen stromen …

Met dank aan Nieuwetijdskind!

The Art of Possibility| Benjamin Zander

Dirigent en entertrainer Benjamin Zander is de verpersoonlijking van geluk. Samen met zijn vrouw Roz ontwikkelde hij the Art of Possibility: zijn levensvisie om bij te dragen aan het levensgeluk van iedereen. De essentie van TAOP is een veerkrachtige mindset & leven vanuit je hart.  Leren om uit neerwaartse (denk)spiralen te komen en door te reizen naar het land van oneindige mogelijkheden.

Benjamin is geen man van regels. Behalve een: rule no.6. Laat je inspireren!

Vier wegen naar vreugde en geluk

Emotie experts Paul Ekman en Wallace Friesen noemen vier wegen naar vreugde en geluk die wij kunnen bewandelen. Respectievelijk zijn dat het pad van plezier-gevende ervaringen; de weg van opwinding; de laan van opluchting en de straat van zelfkennis.

Het eerste pad is het pad van plezier en lust-gevende ervaringen. Ekman en Friesen gebruiken  voor positieve lichamelijke gewaarwordingen specifiek de term plezier. Dit plezier is het tegenovergestelde van de lichamelijke gewaarwording van pijn. Vaak voel je je al gelukkig bij het vooruitzicht op een plezier-gevende ervaringen.

De weg van opwinding

Als tweede weg naar vreugde en geluk noemen Ekman en Friesen opwinding . Opwinding is het tegenovergestelde van verveling. Je raakt opgewonden wanneer iets de belangstelling wekt. Je kunt ook gelukkig zijn door het vooruitzicht dat er iets opwindends gaat gebeuren, vooral als daarmee een eind komt aan een toestand van verveling. Ook na de opwinding is men vaak nog gelukkig.

De laan van opluchting

De derde weg van geluk is opluchting . Als er aan pijn een einde komt, is men meestal gelukkig. Dit geldt ook voor eindelijk kunnen drinken bij grote dorst of eindelijk kunnen eten bij grote honger. Als je niet langer bang bent, als de spanning voorbij is, als verdriet eindigt, voelen we ons meestal gelukkig. Het is het geluk van de opluchting.

Geluk kan ook verbonden zijn met de voldoening iets bereikt te hebben en de opluchting dat dit gelukt is, bijvoorbeeld het halen van een moeilijk examen.

De straat van zelfkennis

De vierde weg naar geluk is versterking van het zelfbeeld . Ervaringen of gebeurtenissen die een gunstig zelfbeeld bevestigen of versterken, stemmen meestal gelukkig. Dat geldt ook voor ervaringen die leiden tot meer zelfkennis of voor het krijgen van erkenning en waardering van anderen, bijvoorbeeld wanneer iemand je vertelt dat je goed werk hebt geleverd.

Erkenning, vriendschap en waardering van anderen geven de meeste mensen een gevoel van vreugde en geluk. Het is niet het soort geluk waarbij je in lachen uitbarst, maar meer een milde of glimlachende vorm van geluk.

Welke wegen naar geluk heb jij bewandeld? Heb je een favoriete route?

“Maak van je leven een kunstwerk”

be-who-you-want-to-be
‘Maak van je leven een kunstwerk” is de uitnodiging van filosoof Michel Foucault. We leven in een maatschappij die ons zoveel mogelijk voorgekauwde ervaringen wil verkopen. En soms dreigen we -slapend met onze ogen open- verzwolgen te worden door de gewoontemachine. Maar gelukkig zijn we geen willoze slachtoffers. Want we hebben het magische vermogen om van een afstandje naar onszelf te kijken…om opnieuw bewust keuzes te maken. En ons eigen plan te trekken.

Neem af en toe even de tijd om afstand van jezelf te nemen en je handelen te overdenken. Doorbreek gewoontes…speel met verschillende levenshoudingen. Vind jezelf opnieuw uit. Wees beschikbaar voor de kansen die zich aandienen. Leef vooruit en niet achteruit. Zo kun  je je vrijheid koesteren en van je leven een kunstwerk maken.

Wil je hulp bij reflecteren?  Boek de zomercoach! 

Top 5 coachvragen

Coaching wordt vooral ingezet op de thema’s groei, balans en relaties. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).  De top vijf van coachvragen  bestaat voornamelijk uit werkgerelateerde thema’s.

Top 5 coachvragen

 1. Zelfontplooiing
 2. Leef balans
 3. Samenwerken
 4. Loopbaan
 5. Stress

1. Zelfontplooiing

Zelfontplooiing gaat over het vergroten van zelfkennis,  het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden, zodat je beter wordt als professional en jij jezelf ook beter gaat snappen.

Er zijn allerlei gebieden om jezelf op te ontwikkelen manieren om jezelf te ontwikkelen.  Het is belangrijk om jezelf te blijven uitdagen, jezelf scherp en flexibel te houden.

Blijf  nieuwe dingen leren. Gewoon om je brein lenig te en soepel te houden. Leren is te vergelijken met sporten: net zoals je spieren sterker worden door te trainen, gaan je hersenen effectiever functioneren het leren van nieuwe dingen.

Wil jij zelfkennis vergroten, belemmerende patronen doorbreken en jezelf ontwikkelen? De Zomercoach helpt je graag verder!

2. Leefbalans

Leefbalans draait heel simpel om de juiste verhouding inspanning en ontspanning. Hier worstelen de meeste mensen mee. Het is de uitdaging om ambities in werk & carrière te verenigen met wat er voor jou toe doet op de andere levensgebieden -relaties, ouderschap, gezondheid, ontspanning en spiritualiteit-.

Ben jij op zoek naar meer balans in werk en leven ? De Zomercoach helpt je graag verder!

3. Samenwerken

Effectief kunnen samenwerken en goed kunnen omgaan met andere mensen is belangrijk om werkplezier te beleven maar ook om succesvol te zijn. Het vermogen tot samenwerken hangt in belangrijke mate samen met sociale vaardigheden.

Sociale vaardigheden

Samenwerken en sociale vaardigheden gaan hand in hand. Wat zijn de drie belangrijkste sociale vaardigheden?

 • Assertiviteit: Kun je zowel je eigen belang in het oog houden als dat van anderen? Vaak zie je dat mensen heel goed voor zichzelf zorgen zonder daarbij rekening te houden met de ander of zie je juist dat mensen het belang van de ander belangrijker maken, ten koste van zichzelf.
 • Invloed uitoefenen: Hoe creëer je draagvlak voor je plannen, overtuig je anderen van jouw standpunt en zorg je ervoor dat je gehoord wordt? Wil je iets van de ander gedaan krijgen dan is het zaak om te overtuigen en te beïnvloeden.
 • Omgaan met conflicten: Wat is jouw manier om fysiek én verbaal te ‘vechten’? Welke stijlen beheers je? We krijgen allemaal te maken met meningsverschillen, ruzies en conflicten. En bijna niemand vind het leuk. Wist je dat conflicten op het werk een van de belangrijkste oorzaken van verzuim en arbeidsongeschiktheid is? Jaarlijks melden 90.000 mensen zich ziek melden door een conflict op het werk.

Wil jij je samenwerkingskracht en je sociale vaardigheden ontwikkelen? De Zomercoach helpt je graag verder!

Test: Hoe scoor jij op de schaal van teamspeler?

Als je jezelf zou moeten beoordelen op de schaal van Teamspeler, welk cijfer geef je jezelf?

0. Samenwerken vind ik niks & ga ik ook nooit doen

2. Ik ben niet al te positief over mijn collega’s, ik ventileer mijn onvrede..en ja…er zijn best vaak conflicten

3. Ik doe wat er van me wordt verwacht, hou me op de achtergrond en ik sluit me graag aan bij de meerderheid

4. Ik hou zowel mijn eigenbelang als het belang van de groep voor ogen, deel relevante info en praat mijn teamleden altijd bij

5. Ik ben altijd positief over mijn collega’s, ik help collega’s om te excelleren, deel wat ik aan ze waardeer, luister naar tips van een collega, en ik krijg en geef ontvang feedback. Together Everybody Achieves More is mijn motto.

Wil jij een betere teamspeler worden? De zomercoach helpt je graag verder!

4. Loopbaan

De loopbaan gaat over de weg die iemand bewandeld in werk. Het begint met de allereerste start op de arbeidsmarkt en eindigt als je definitief stopt met werken. In de tussentijd bewandelen we het carrièrepad en ontwikkelen we ons als mens en als professional. Binnen het thema loopbaan draait het om vragen als ‘zit ik nog op de goede plek?’ ‘worden mijn talenten en kwaliteiten voldoende aangesproken?’ ‘welke volgende stap wil ik zetten?’.

Ben je toe aan beweging op je carrièrepad? De Zomercoach kan helpen!

5. Stress

Stress is een vorm van mentale of emotionele spanning die zich via het lichaam uit.  Een hele natuurlijke reactie die ongezond wordt als het een permanente staat van zijn wordt. Het draait hierbij om evenwicht tussen draagkracht en draaglast.

Draagkracht is wat je aan kunt en draaglast is dat wat je in het leven hebt te doen en wat je op je bordje krijgt. Als de balans doorslaat naar meer last dan kracht dan ontstaat van stress.

Om draagkracht te vergroten en op een effectieve manier om te gaan met uitdagingen, veranderingen, lastige situaties is mentale veerkracht een sleutelkwaliteit.

Heb je last van stress? De zomercoach kan helpen!