Drie lagen van gevoelens

Gevoel is een belangrijke ingang tot zelfonderzoek, bewustwording en persoonlijke groei. We onderscheiden drie lagen van gevoelens: fysieke gevoelens, emotionele gevoelens en menselijke waarden.

Lichamelijke gevoelens

Op lichamelijk niveau ervaren we gevoelens van lust en onlust: denk aan jeuk, pijn, honger, dorst, koud, warm, moeten plassen of zin in seks. Onbevredigde behoeften kunnen leiden tot lichamelijke onlustgevoelens, zoals duizeligheid of pijn in je buik. Het bevredigen van die behoeften leidt vervolgens tot lichamelijke lustgevoelens en tot ontspanning.

Emotionele gevoelens: de vier B’s

We zijn allemaal toegerust met een set basis-emoties: Blij, Bang, Bedroefd, Boos. Alle andere, meer complexe gevoelens worden hieruit samengesteld. Als we emotioneel zijn vernauwt onze aandacht en ons denken zich. De emoties hebben als primaire functie om te zorgen dat we overleven!

Boos: we reageren met boosheid als we worden belemmerd in het bereiken van ons doel. Deze emotie heeft als primaire functie om belemmeringen op te heffen.

Bedroefd: bedroefdheid of teleurstelling is een reactie op een verlies.

Bang: angst verschijnt als we ons bedreigd voelen en stelt ons in staat om te vluchten, te vechten of te bevriezen.

  1. Vluchten: ontsnappen aan de bedreiging en daarmee overleven
  2. Vechten: agressie waarmee we de ander bang kunnen maken
  3. Bevriezen: de shocktoestand als vechten of vluchten geen zin heeft. Blokkeren, mond vol tanden, black out.

Waarden gevoelens

We kennen ook gevoelens waar je niet perse woorden aan hoeft te geven, zoals liefde, eerlijkheid, schoonheid, betrokkenheid, openheid, vrijheid. Je kunt deze gevoelens delen, maar je kan ze ook in stilte beleven. Dit noemen we onze waarden.

Denk maar eens terug aan iets of iemand waardoor je je heel goed voelt…. Iemand van wie je houdt…. Een hele fijn herinnering…, een prachtig uitzicht…, een prachtige ervaring….. Laat het gevoel dat erbij hoort opkomen….. Laat ook de beelden toe, geluiden, geuren, beleef het weer helemaal…..  En laat nu vanuit dit gevoel een kernwoord opkomen. Noem het woord.

Dit is een van jouw waarden. Waarden zijn subtielere gevoelens dan emoties, ze hebben een ‘hogere trilling’. Het zijn vaak gevoelens van het hart, terwijl emoties vaker in de buik beginnen. Deze gevoelens, zijn de hogere gevoelens en alleen mensen kennen ze.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *