‘Sta me toe een verhaal te vertellen’

Het beste antwoord op de vraag ‘Wie ben je?’ is ‘Sta me toe een verhaal te vertellen’ Deze woorden van filosofe Joke Hermsen deden gisteren een immense vreugde in mij opwellen. Wat een ruimte!

Als ik je nu zou vragen om jezelf eens te beschrijven, zou je ongetwijfeld allerlei eigenschappen en kwaliteiten van jezelf kunnen opnoemen. Maar is dat wie jij bent?

Natuurlijk niet!

Wij mensen zijn sociale wezens, wij staan niet los van onze omgeving. De omgeving bepaalt voor een groot deel hoe wij ons gedragen; wie wij zijn.

Wie ik ben, wie jij bent is ook heel afhankelijk van de sociale relatie waarin jij je bevindt.

Wie ben jij in de verschillende relaties?

Het levert veel zelfkennis op om eens stil te staan bij je eigen sociale netwerk; wie ben jij in de verschillende relaties?

Probeer per contact, in een verhaaltje van 5 woorden te beschrijven wie je bent.

En stel je nu eens voor wie je bent voor de mensen die je nog niet kent:

iedere keer dat je een nieuw iemand ontmoet, ontsta je opnieuw. Je schept jezelf als het ware met het verhaal dat je vertelt. Welke ingrediënten kies je en hoe geef je deze betekenis? Hoe help je de ander in jou te verplaatsen?

Werk aan de winkel. Ik ben meer dan die geprogrammeerde serie droge feitjes die ik elke keer op reutel bij een voorstelrondje.

Waarom hou ik mezelf zo klein en hou ik de ander daarmee op afstand? Mijn leven is een schitterend avontuur. De ene keer  ben ik de heldin, de andere keer de draak, het monster, het slachtoffer… het is steeds weer anders. Altijd nieuw!

Stel je voor hoe leuk voorstellen kan worden!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *