Top 5 coachvragen

Coaching wordt vooral ingezet op de thema’s groei, balans en relaties. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).  De top vijf van coachvragen  bestaat voornamelijk uit werkgerelateerde thema’s.

Top 5 coachvragen

  1. Zelfontplooiing
  2. Leef balans
  3. Samenwerken
  4. Loopbaan
  5. Stress

1. Zelfontplooiing

Zelfontplooiing gaat over het vergroten van zelfkennis,  het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden, zodat je beter wordt als professional en jij jezelf ook beter gaat snappen.

Er zijn allerlei gebieden om jezelf op te ontwikkelen manieren om jezelf te ontwikkelen.  Het is belangrijk om jezelf te blijven uitdagen, jezelf scherp en flexibel te houden.

Blijf  nieuwe dingen leren. Gewoon om je brein lenig te en soepel te houden. Leren is te vergelijken met sporten: net zoals je spieren sterker worden door te trainen, gaan je hersenen effectiever functioneren het leren van nieuwe dingen.

Wil jij zelfkennis vergroten, belemmerende patronen doorbreken en jezelf ontwikkelen? De Zomercoach helpt je graag verder!

2. Leefbalans

Leefbalans draait heel simpel om de juiste verhouding inspanning en ontspanning. Hier worstelen de meeste mensen mee. Het is de uitdaging om ambities in werk & carrière te verenigen met wat er voor jou toe doet op de andere levensgebieden -relaties, ouderschap, gezondheid, ontspanning en spiritualiteit-.

Ben jij op zoek naar meer balans in werk en leven ? De Zomercoach helpt je graag verder!

3. Samenwerken

Effectief kunnen samenwerken en goed kunnen omgaan met andere mensen is belangrijk om werkplezier te beleven maar ook om succesvol te zijn. Het vermogen tot samenwerken hangt in belangrijke mate samen met sociale vaardigheden.

Sociale vaardigheden

Samenwerken en sociale vaardigheden gaan hand in hand. Wat zijn de drie belangrijkste sociale vaardigheden?

  • Assertiviteit: Kun je zowel je eigen belang in het oog houden als dat van anderen? Vaak zie je dat mensen heel goed voor zichzelf zorgen zonder daarbij rekening te houden met de ander of zie je juist dat mensen het belang van de ander belangrijker maken, ten koste van zichzelf.
  • Invloed uitoefenen: Hoe creëer je draagvlak voor je plannen, overtuig je anderen van jouw standpunt en zorg je ervoor dat je gehoord wordt? Wil je iets van de ander gedaan krijgen dan is het zaak om te overtuigen en te beïnvloeden.
  • Omgaan met conflicten: Wat is jouw manier om fysiek én verbaal te ‘vechten’? Welke stijlen beheers je? We krijgen allemaal te maken met meningsverschillen, ruzies en conflicten. En bijna niemand vind het leuk. Wist je dat conflicten op het werk een van de belangrijkste oorzaken van verzuim en arbeidsongeschiktheid is? Jaarlijks melden 90.000 mensen zich ziek melden door een conflict op het werk.

Wil jij je samenwerkingskracht en je sociale vaardigheden ontwikkelen? De Zomercoach helpt je graag verder!

Test: Hoe scoor jij op de schaal van teamspeler?

Als je jezelf zou moeten beoordelen op de schaal van Teamspeler, welk cijfer geef je jezelf?

0. Samenwerken vind ik niks & ga ik ook nooit doen

2. Ik ben niet al te positief over mijn collega’s, ik ventileer mijn onvrede..en ja…er zijn best vaak conflicten

3. Ik doe wat er van me wordt verwacht, hou me op de achtergrond en ik sluit me graag aan bij de meerderheid

4. Ik hou zowel mijn eigenbelang als het belang van de groep voor ogen, deel relevante info en praat mijn teamleden altijd bij

5. Ik ben altijd positief over mijn collega’s, ik help collega’s om te excelleren, deel wat ik aan ze waardeer, luister naar tips van een collega, en ik krijg en geef ontvang feedback. Together Everybody Achieves More is mijn motto.

Wil jij een betere teamspeler worden? De zomercoach helpt je graag verder!

4. Loopbaan

De loopbaan gaat over de weg die iemand bewandeld in werk. Het begint met de allereerste start op de arbeidsmarkt en eindigt als je definitief stopt met werken. In de tussentijd bewandelen we het carrièrepad en ontwikkelen we ons als mens en als professional. Binnen het thema loopbaan draait het om vragen als ‘zit ik nog op de goede plek?’ ‘worden mijn talenten en kwaliteiten voldoende aangesproken?’ ‘welke volgende stap wil ik zetten?’.

Ben je toe aan beweging op je carrièrepad? De Zomercoach kan helpen!

5. Stress

Stress is een vorm van mentale of emotionele spanning die zich via het lichaam uit.  Een hele natuurlijke reactie die ongezond wordt als het een permanente staat van zijn wordt. Het draait hierbij om evenwicht tussen draagkracht en draaglast.

Draagkracht is wat je aan kunt en draaglast is dat wat je in het leven hebt te doen en wat je op je bordje krijgt. Als de balans doorslaat naar meer last dan kracht dan ontstaat van stress.

Om draagkracht te vergroten en op een effectieve manier om te gaan met uitdagingen, veranderingen, lastige situaties is mentale veerkracht een sleutelkwaliteit.

Heb je last van stress? De zomercoach kan helpen! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *