Veerkracht: niet dippen maar dimmen

VEERKRACHT: NIET DIPPEN NAAR DIMMEN!

De crisis in Griekenland sloeg hard toe vorig jaar. Het volk was bedrukt en terneergeslagen. Het geld was op en armoede lag op de loer. Wat konden ze anders doen dan gelaten afwachten? Maar enkele Grieken zaten niet lang bij de pakken neer en gingen aan de slag. Ze bouwden een simpel en doeltreffend ruilhandel-systeem voor goederen en diensten.

Mensen konden zich online aanmelden voor een virtuele rekening. De rekening werd gevuld door goederen en diensten aan te bieden. Als mensen genoeg punten hadden verzameld konden zij zelf aankopen doen. Het aanbod  varieert van voedingswaren, kleding en luxeproducten tot lessen wiskunde en taalopleidingen.

Steeds meer netwerken handelden via het alternatieve ruilsysteem en het Griekse parlement heeft mede door dit initiatief een wet aangenomen die ‘alternatieve vormen van ondernemerschap en lokale ontwikkeling’ aanmoedigt.

VEERKRACHT EN KWALITEIT VAN DENKEN

Denken in mogelijkheden zoals de Grieken van het ruilhandel-systeem deden,  is een vorm van persoonlijke veerkracht.Veerkracht is een steeds belangrijkere menselijke vaardigheid.   Veerkracht bepaalt hoe je omgaat met onverwachte verandering, onzekerheid, tegenslag en rampspoed. Onze veerkracht hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van ons denken.  Zo kun je kiezen voor Denken-In-Problemen of Denken-In-Mogelijkheden.

DENK JIJ IN PROBLEMEN OF IN MOGELIJKHEDEN?

Uit onderzoek blijkt dat 80% van onze gedachten iets van een negatieve inhoud hebben.  En helaas geloven we maar al te vaak wat we denken. Niet handig. Veel belangrijker dan waar of onwaar  is de vraag of een gedachte helpt  om te bereiken wat je wilt.  Want gedachten zijn slechts woorden. Zijn die woorden nuttig, dan moet je ze gebruiken en  anders niet.

En of je nou meer of minder hinder, tegenslag en onverwachte gebeurtenissen op je pad krijgt: het gaat niet om de afwezigheid van problemen. Het gaat om het vertrouwen in de aanwezigheid van oplossingen.  En alleen met het ondernemen van effectieve actie kun je verandering realiseren.

EHBU: EERSTE HULP BIJ UITDAGINGEN

– Wat is de uitdaging waar ik voor sta?

– Waar heb ik invloed op en wat ligt buiten mijn macht?

– Wat is de gewenste uitkomst?

– Hoe is deze uitdaging ontstaan?

Welke kans schuilt in deze uitdaging?

– Wat zijn mijn aannames hierover?  En hoe waar zijn die?

– Wie of wat kan mij helpen om dit tot een oplossing te brengen?

– Ik kom niet in beweging.  Is dat vanuit (niet) kunnen, willen, mogen, durven, kennen of weten?

– Wat vind ik werkelijk belangrijk in deze context en wat kan ik doen om de situatie te beïnvloeden?

Ben jij geïnteresseerd in het vergroten van je persoonlijke veerkracht?  Op 1 augustus geven wij de kennismakingsworkshop Vergroot je Veerkracht .  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *