Vier wegen naar vreugde en geluk

Emotie experts Paul Ekman en Wallace Friesen noemen vier wegen naar vreugde en geluk die wij kunnen bewandelen. Respectievelijk zijn dat het pad van plezier-gevende ervaringen; de weg van opwinding; de laan van opluchting en de straat van zelfkennis.

Het eerste pad is het pad van plezier en lust-gevende ervaringen. Ekman en Friesen gebruiken  voor positieve lichamelijke gewaarwordingen specifiek de term plezier. Dit plezier is het tegenovergestelde van de lichamelijke gewaarwording van pijn. Vaak voel je je al gelukkig bij het vooruitzicht op een plezier-gevende ervaringen.

De weg van opwinding

Als tweede weg naar vreugde en geluk noemen Ekman en Friesen opwinding . Opwinding is het tegenovergestelde van verveling. Je raakt opgewonden wanneer iets de belangstelling wekt. Je kunt ook gelukkig zijn door het vooruitzicht dat er iets opwindends gaat gebeuren, vooral als daarmee een eind komt aan een toestand van verveling. Ook na de opwinding is men vaak nog gelukkig.

De laan van opluchting

De derde weg van geluk is opluchting . Als er aan pijn een einde komt, is men meestal gelukkig. Dit geldt ook voor eindelijk kunnen drinken bij grote dorst of eindelijk kunnen eten bij grote honger. Als je niet langer bang bent, als de spanning voorbij is, als verdriet eindigt, voelen we ons meestal gelukkig. Het is het geluk van de opluchting.

Geluk kan ook verbonden zijn met de voldoening iets bereikt te hebben en de opluchting dat dit gelukt is, bijvoorbeeld het halen van een moeilijk examen.

De straat van zelfkennis

De vierde weg naar geluk is versterking van het zelfbeeld . Ervaringen of gebeurtenissen die een gunstig zelfbeeld bevestigen of versterken, stemmen meestal gelukkig. Dat geldt ook voor ervaringen die leiden tot meer zelfkennis of voor het krijgen van erkenning en waardering van anderen, bijvoorbeeld wanneer iemand je vertelt dat je goed werk hebt geleverd.

Erkenning, vriendschap en waardering van anderen geven de meeste mensen een gevoel van vreugde en geluk. Het is niet het soort geluk waarbij je in lachen uitbarst, maar meer een milde of glimlachende vorm van geluk.

Welke wegen naar geluk heb jij bewandeld? Heb je een favoriete route?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *