Autonomie en werkgeluk gaan hand in hand

De drie belangrijkste beinvloeders van werkgeluk zijn autonomie, leefbalans en de thuissituatie. Daarbij denkt de helft van de Nederlandse medewerkers gelukkiger te worden in een andere baan dan die ze nu vervullen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Schouten & Nelissen.

Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een steeds belangrijker thema binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Het vitaal houden van werknemers is een belangrijk vraagstuk in een tijd dat jaarlijks bijna een miljoen mensen het risico lopen op een burn-out. Een belangrijke factor voor zowel de motivatie als conditie van werknemers is de ervaring van werkgeluk.

Om erachter te komen wat medewerkers werk-gelukkig maakt, heeft opleidings- en trainingsbureau Schouten Nelissen het ‘Happitest’-onderzoek uitgevoerd onder ruim 1100 respondenten.

Volgens Jessica van Wingerde, directeur Research bij Schouten & Nelissen, is het voor werkgevers belangrijk om de eigen regie van medewerkers te stimuleren en te activeren, en tegelijkertijd het goede voorbeeld te geven.

‘Een voorbeeld is het ontoegankelijk maken van zakelijke e-mail en intranet in het weekend of tijdens vakanties, zoals steeds meer multinationals doen. Voor werknemers, maar ook voor zzp’ers geldt dat zij juist in deze tijd, waarin het werk continu en steeds sneller verandert, regie moeten nemen in het werk en aansluiting moeten houden om gelukkig en toekomstbestendig te zijn’.

Bron: Schouten & Nelissen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *