Rendement van Geluk

 ‘Happiness economics’ verwijst naar het nieuwe denken waarbij ondernemingen en initiatieven gestart worden vanuit een maatschappelijke doelstelling. De documentaire Rendement van Geluk gaat in op de vraag hoe economie kan leiden tot welzijn en geluk en daar ook de economische vruchten van kan plukken.

“Het voelt goed om deel uit te maken van iets positiefs’ spreekt de teamleider van de Greyston Bakery geëmotioneerd.  De 35 jarige Amerikaan kreeg na een leven in de criminaliteit, een tweede kans bij Greyston. De organisatie heeft ‘om gedacht’: ‘wij bakken brownies zodat mensen kunnen werken’. Hun opdracht: ‘We are mapping a solution for poverty’.

En dan de organisatie HisBe: hiSbe staat voor “how it should be”. Zij ontwerpen nieuwe manieren van zakendoen voor supermarkten, omdat het tijd is voor eerlijke, verantwoordelijke en duurzame handel. Ze zorgen dat iedereen er beter van wordt: de klant, de medewerker en de financier. En daar horen ook eerlijke prijzen bij, waarmee verantwoorde producten beschikbaar worden voor iedereen.

De fragmenten uit de documentaire ‘het Rendement van Geluk’ geven mij moed, hoop en zin. Steeds meer mensen willen werken om bij te dragen en vinden een relevante relatie met elkaar en met de natuur belangrijker dan een dikke bankrekening.

Natuurlijk willen we geld verdienen om te kunnen doen wat we leuk en belangrijk vinden, maar dat is niet langer een doel op zich zelf.

Het gaat er om dat je voelt dat je een bijdrage levert aan het grotere geheel, in lijn met je waarden.

Volgens Kees Klomp wordt maatschappelijke waarde de komende jaren de belangrijkste pilaar voor het creëren van de zakelijke waarde van bedrijven.  Waarachtige waarde, voor het leven van klanten, medewerkers en andere stakeholders; voor de maatschappij in brede zin.

“Het begint bij de beweegredenen van de ondernemer en voert via de binnenkant van het bedrijf, het merk en de marketingactiviteiten naar een positieve impact op de maatschappij, wat op zijn beurt weer lucratief is voor de onderneming” aldus Klomp.

Tegenlicht Meet Up 6 april as

De Tegenlicht Meet Up over het Rendement van Geluk is komende woensdag in Pakhuis de Zwijger. Praat mee over de waarde van geluk en of geluk echt economisch kan worden ingezet. Want wat is geluk precies? Is een gelukkige economie hetzelfde als economisch geluk? En wanneer is een happy start-up écht ‘happy’?

Ik hoop je woensdag te ontmoeten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *