Stop de mentale sneeuwbal

Midden in de nacht schiet je wakker..je moet morgen  absoluut die-en-die bellen. .En vervolgens denk je aan alle dingen die er morgen op het programma staan. Je begint in gedachte het gesprek die lastige collega al voor te bereiden, denkt na over het draaiboek voor een nieuwe training en je schiet helemaal in de stress.

Ken je zo’n sneeuwbal van nare gedachten? Een zuur vlokje plakt aan het volgende en dan volgen meer vlokjes die plakken en zo de volgende en de volgende en sneller en sneller en voor je het weet is het een enorme sneeuwbal van onoverkomelijke ellende.

Of dat een bepaalde stressgedachte je in de houtgreep neemt? Hoe meer je inzoomt op de details, hoe erger het wordt.  Afschuwelijk. Het lijkt alsof je niets anders te doen is dan die gedachte-aanval over je heen te laten komen.

Mijn ervaring is dat het anders kan: je moet wel scherp, snel en resoluut zijn. Wees je bewust wat er gebeurt in je hoofd voordat de gedachte de kans krijgt om post te vatten in je kop en je lijf. Hoe eerder je merkt wat er zich afspeelt hoe beter.

Neem bijvoorbeeld die veelbesproken to-do list. Je neemt m einde dag door voor de volgende dag. En in plaats van je enorm druk te gaan maken over die dag die er nog helemaal niet is, stop je de gedachten-trein door er afstand van te nemen, er naar te kijken en tegen jezelf te zeggen..he daar heb je de treintjes. En dan je vervolgens terugkijken naar hoe je er even helemaal in zat, er door werd meegesleurd en hoe je nu weer helemaal toeschouwer bent van dat alles. En dat je blij bent dat je geheugen je heeft helpen herinneren dat je dat ene telefoontje nog moest doen.

Als het midden in de nacht is schrijf je at op en ga je weer slapen. Best handig om pen en papier naast je bed te leggen.

En het is vast helemaal waar dat je een heel druk mens bent met heel veel bezigheden, maar onthou dat jezelf gek maken met gedachten over wat je allemaal hebt te doen niet bijdraagt aan je prestaties. Doe de volgende keer dit kleine oefeningetje als je je begint druk te maken of allerlei nare dingen tegen jezelf zegt.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *