Hoe vaak heb jij gelachen vandaag?

Als foetus glimlachten we al in de buik van onze moeders. En als kind lachten we 400 keer per dag. Maar waar ging het mis? Betekent groot worden ‘laat me niet lachen’? Volwassenen lachen gemiddeld 17 keer per dag.

Denk even terug. Hoe vaak heb jij gelachen vandaag? Ik heb vandaag aardig wat geglimlacht en ik denk dat ik zo’n 5 keer echt gelachen heb. Met 1 lichte schuddebuik. Veel te weinig dus.

Het goede nieuws is dat je zelf bepaalt hoe vaak en hoeveel je lacht. Je kunt het trainen. Het verdient de inspanning meer dan terug. Duits onderzoek toonde aan dat glimlachen het beloningscentrum in de hersenen meer stimuleert dan het eten van chocola. En uit Brits onderzoek blijkt dat een glimlach zelfs een stimulatie geeft die overeenkomt met het eten van 2.000 repen chocola (lijkt me op zich geen pretje).

Lachen (ook glimlachen) is heel gezond: het versterkt je immuunsysteem, zorgt voor stressreductie, verlaagt de bloeddruk en stimuleert de aanmaak van gelukshormonen als endorfine. Daarnaast laat een glimlach je niet alleen aardiger, maar ook meer slimmer overkomen op andere mensen. En het belangrijkste: je maakt jezelf en de wereld er gelukkig mee. Alleen al je mondhoeken opkrullen betekent voor je cellen dat je vrolijk bent. En dat werkt aanstekelijk. Dus train jezelf elke dag twee minuten. De wereld en jijzelf worden er een stuk mooier van.

Je kunt ook samen lachen in een van de vele lachclubs in Nederland. Zoek er eentje bij jou in de buurt.

Lachoefening

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *