Vergroot je veerkracht met positieve emoties

Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je met onverwachte situaties, stress en onzekerheid kunt omgaan. Handig in een tijd waarin verandering werkelijk de enige constante lijkt te zijn. Veerkracht is daarbij van grote invloed op kwaliteit van leven.

En als we er voor het gemak even van uit gaan dat dit het enige leven is dat we hebben, laten we er dan het allerbeste van maken! Hoe?

Zorg voor 3 x zoveel positieve emoties als negatieve!

Als we een positieve emotie ervaren, verbreden we letterlijk ons beeld. Op die manier leggen we creatieve verbindingen, beseffen we de verbondenheid met anderen, en kunnen we problemen en uitdagingen waarvoor we staan met een heldere blik bezien. Dit wordt ook wel het  ‘Broaden-effect’ genoemd.

Als we negatieve emoties ervaren, versmalt ons beeld en zijn we beperkt tot  fight of flight gedrag. Je kent die verkokerde toestand wel…gevangen in een dwangbuis, verkokerd…regieloos….

Uit onderzoek blijkt dat het uitlokken van positieve emoties de arousal van een negatieve emoties (tijdelijk) vermindert.

Dus wanneer je jezelf traint om je aandacht te richten op vreugde, sereniteit, dankbaarheid, plezier dan schep je ruimte voor de ‘grote’ versie van jezelf. En ontwikkel je de tooling die je nodig hebt om het beste uit je leven te halen(het ‘Build-effect’).

De geheime formule: zet drie positieve emoties tegenover een negatieve. Dus geef jezelf ieder uur een positiviteits-injectie: open je vizier voor de kansen op dankbaarheid, sereniteit en speelsheid. Ze zijn er voortdurend, je moet er alleen voor openstaan. En weet dat alles wat je aandacht geeft groeit.

5 tips om positieve emoties te ervaren

  • Hou een dagboekje bij waarin je elke dag een positieve ervaring beschrijft
  • Zoek de positieve kanten in negatieve situaties
  • Daag negatieve gedachten uit op effectiviteit
  • Glimlach regelmatig, al is het alleen maar door je mondhoeken omhoog te trekken
  • Oefen je aandachtigheid voor het hier en nu…het huidige moment is de realiteit

Hoe zorg jij voor je dagelijkse portie positieve emoties?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *