Een emotie, zoals angst, onzekerheid, wantrouwen, pijn (emotioneel) of verdriet, zorgt vaak voor een energie-uitbarsting in je lichaam, die niet altijd volledige afgevoerd wordt. Spieren kunnen zich spannen en kleine spiervezels kunnen soms in een gespannen staat blijven zonder dat er ONTspanning volgt. Je zou dit kunnen zien als bolletjes samengepakte energie, die vaak als werkelijke bolletjes (triggerpoints) in het lichaam te voelen zijn. Op die manier houd je soms in je lichaam emoties vast.

Wanneer je je emotioneel opwindt, windt je lichaam zich ook op. Het raakt gespannen en trekt zich samen; je adem wordt oppervlakkig en onregelmatig doordat het lichaam begint te reageren op je emotionele toestand, omdat lichaam en emoties niet gescheiden zijn.

Een masseur masseert je gespannen spieren. Wat gebeurt er? Je voelt je beter- en dat geldt niet alleen voor je schouders, maar ook voor je innerlijk. Emotioneel. Het een zet het ander in beweging. Door het lichaam te kalmeren worden ook je denken en je voelen rustiger.

Massage is een van de meest vergeten wonderen van het leven. We leven in ons lichaam en we slaan onze emoties en ervaring er in op. We noemen dit spanning, maar dat is niet maar. Het zijn emoties die opgeslagen worden in verschillende delen van het lichaam.

Het feit dat een ander mens ons zijn hand op kan leggen en dan de pijn kan wegnemen is een waar wonder.

Volgens de traditionele geneeskunst (India, China) staan verschillende organen van het lichaam in verbinding met specifieke emoties.